Donesena EU norma za eRačune

by

Još jedan korak prema efikasnijem poslovanju kako u državama članicama, tako i na nivou EU. Europska komisija 17.ožujka 2017. godina objavila je kako je donesena odluka o standardu elektroničkih računa prema direktivi 2014/55/EU koja se odnosi na slanje i zaprimanje elektroničkih računa u javnoj nabavi. Nakon objavljivanja standarda može se krenuti s intenzivnom uporabom elektroničkih računa unutar država članica Europske Unije. Podsjetimo kako je  svim državama članicama 2018. godina zadana kao krajnji rok za uvođenje razmjene elektroničkih računa u javnoj nabavi. EU norma propisuje podatkovne modele eRačuna koji se mogu razmjenjivati unutar Europske Unije. Time se omogućuje potpuna prekogranična interoperabilnost, odnosno podatkovna razmjena eRačuna neovisno o državama između kojih se razmjenjuje eRačun.

Zašto tvrtke koriste eRačun i zašto dolazi do informatičke revolucije u tom pogledu? eRačuni smanjuju mjesečne troškove. Računi su ovjereni aplikativnim certifikatom i vremenskim žigom te su pravno usklađeni sa svim HR i EU regulativama i zakonima. U poslovanju ubrzavaju naplatu i računovodstvo. Također povećavaju sigurnost i kontrolu nad primljenim i poslanim računima. Svaki eRačun ima status preporučene pošiljke jer pošiljatelj putem korisničkog sučelja servisa može točno utvrditi kada je eRačun preuzet.

Svrha elektroničkog poslovanja, uz očuvanje prirode, ponajprije su uštede i podizanje efikasnosti. Naizgled se čini da digitalizacija računa ne može pružiti informatičko-poslovnu revoluciju, ali ako promislimo da tvrtka može jednim klikom učitati i proknjižiti sto računa, obaviti posao koji bi inače trajao danima i košta tisuće kuna postaje jasno da je eRačun najbolji način za podizanje konkurentnosti kompanija u 2017. godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Kontaktirajte nas
Polja označena sa * su obavezna
×
Prijavite se za newsletter!

×