Edukacijski program za eRačune
Certificirani edukator za eRačune
Certificirani kontrolor eRačuna

Europski parlament i vijeće izdali su 16. travnja 2014. godine Direktivu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (2014/55/EU) s ciljem da se razvije europska norma o elektroničkom izdavanju računa, budući da je svim zemljama članicama 2016. godina zadana kao rok za obvezno izdavanje elektroničkih računa u javnoj nabavi. Hrvatska će, kao zemlja članica, uskoro donijeti i novi zakon kojim će odgovoriti na zahtjeve koje je EU postavila pred nju kroz ovu Direktivu čime će svi obveznici javne nabave na ovim prostorima, kao i tvrtke koje planiraju s njima surađivati, morati slati, ali i primati isključivo eRačune.

S obzirom na dosadašnju praksu, koja je omogućila da se u Hrvatskoj ukorijene brojni nelegalni oblici eRačuna, od iznimne je važnosti da se kadar koji radi na poslovima fakturiranja, ali i kreiranja knjigovodstvenih programa, što kvalitetnije i u što skorijem roku educira o eRačunima i stekne certifikat eRačun edukatora kako bi svoje znanje mogao prenijeti i na ostatak kolektiva.

Što su to nelegalni oblici eRačuna?

Svaki knjigovođa u proteklim se godinama susreo s nelegalnim oblicima računa. Riječ je najčešće o word, excel ili PDF dokumentima koje tvrtke šalju e-mailom, uvjeravajući potom svoje primatelje kako je riječ o eRačunu. Kad se nešto ponovi više puta, makar bila riječ i o potpunoj neistini, vrlo brzo počinje se doživljavati istinom. Broj tvrtki koji primaju takve nepravovaljane ”eRačune” i po njima nezakonito odbijaju PDV, zastrašujuće je velika, ali sve je veći i broj tvrtki koje plaćaju kazne zbog prihvaćanja takvih računa. Iskustva s terena govore da do spomenutog kršenja zakona ne dolazi isključivo u privatnom sektoru i među mali tvrtkama, nego su tom negativnom trendu podlegle i javne tvrtke te jedinice lokalne samouprave.
Naime, sve su uobičajeniji PDF računi koji, umjesto žiga i potpisa, sadrže napomenu kako je račun pravovaljan jer je izdan putem računala. To nije točno, osim ako nije riječ o vjerodostojnoj kopiji elektronički izdanog računa, odnosno eRačuna, koji smo kao takav trebali zaprimiti i u elektroničkom obliku i sa zakonski određenim aplikacijama kojima se jamči vjerodostojnost podrijetla računa i cjelovitost podataka, odnosno sadržaja računa.

Kako biste izbjegli slične zamke, Institut za ePoslovanje osmislio je jednodnevnu edukaciju o eRačunu, kako biste svoje djelatnike educirali na ovu temu te se na vrijeme pripremili za nadolazeće promjene u svakodnevnom poslovanju. Edukaciju Institut za ePoslovanje organizira po cijeloj Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Predavanje traje nešto više od pola dana, sastoji se od općeg i praktičnog dijela, a svi polaznici dobiju materijale za praćenje predavanja te na kraju i certifikat o završenoj edukaciji, nakon čega slijedi zajednički radni ručak.

Kako je broj certificiranih eRačun edukatora ograničen, svakako Vas pozivamo da reagirate na vrijeme i kontaktirate nas najkasnije do 01. lipnja 2015.

PRIJAVA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.