Hrvatski know-how u digitalizaciji poslovanja mogao bi postati vodeći izvozni adut

by

Zakon o obveznom eRačunu u javnoj nabavi, koji će na snagu stupiti u drugoj polovici ove godine, pokrenuo je brojna pitanja o digitalizaciji poslovanja u Hrvatskoj nasuprot drugim zemljama u regiji, ali i otkrio pojedinosti iz domaće prakse gdje smo, unatoč sporijem usvajanju zakonskih obveza koje je pred nas stavila Europska unija, već danas zauzeli primat s velikim potencijalom za daljnje širenje na europsko tržište. Nedovoljno je poznato da su domaći informacijski posrednici, posebice oni vodeći na tržištu, poput servisa Moj-eRačun, u samom početku uskladili svoje eRačune s normom za eRačun koji je propisala EU kako bi se olakšala međutrgovinska razmjena zemalja članica. Korak je to više u procesu potpunog povezivanja dionika procesa koji je započeo još 2014. godine s idejom platforme koja bi obuhvatila sve proizvođače poslovnih sustava za računovodstvo (ERP), primatelje i pošaljitelje eRačuna te informacijske posrednike. Platforma je danas u Hrvatskoj i van njenih granica poznata pod nazivom Moj-eRačun mreža, a obuhvaća više od stotinu proizvođača ERP-a s više od 35.000 korisnika.

Razmjena eRačuna iz računala u računalo

Glavna značajka takve platforme je omogućivanje najvažnije korisnosti eRačuna, odnosno njegova interoperabilnost – dostava eRačuna iz računala u računalo, automatska čitljivost i obrada. Konkretno, Moj-eRačun mreža unaprijeđuje nekoliko poslovnih procesa svojim korisnicima. Oni mogu slati eRačune putem Mreže, bilo da su korisnici nekih od integriranih ERP sustava ili svoje račune izrađuju u Wordu ili Excelu. Tako poslan eRačun do primatelja stiže u slikovnom i podatkovnom obliku spremnom za automatsku obradu, što eliminira nekorisne poslovne procese pretipkavanja i fizičke pohrane računa. Kroz Mrežu je omogućena razmjena i drugih oblika eDokumenata, poput eOdobrenja i eOpomena, što u potpunosti mijenja sliku poduzeća i razinu troškova koji se potpunom digitalizacijom smanjuju.

Potpuna digitalizacija je neupitna potreba

Najveće globalne kompanije dobar dio zasluga za svoj uspijeh duguju upravo procesima digitalizacije poslovanje koje im je u kraćem vremenu omogućilo da učine više, eliminirajući nekorisni ljudski rad i troškove koji iz takvih zastarjelih procesa, prepisivanja i kuvertiranja papira, proizlaze. Eliminacijom uhodanih, ali loših procesa, svako poduzeće trenutno profitira. Digitalizacija poslovanja, pa i sam eRačun kao centralni dokument koji proizlazi iz te digitalizacije, za biznis 21. stoljeća su ono što je bila pokretna traka Henryja Forda 1913. u industriji. Prijelomni trenutak za potpunu digitalizaciju poslovanja poduzeća u Hrvatskoj, već započet uvođenjem elektroničkih obrazaca, internetskog bankarstva pa u konačnici i razmjene informacija elektroničkom poštom, upravo će biti sustavno uvođenje eRačuna i drugih elektroničkih knjigovodstvenih isprava u poslovanje. Veliku ulogu u cijelom procesu igrat će upravo Moj-eRačun Mreža kao jedinstvena platforma čiji dionici, pa čak i povremeni korisnici na strani primatelja, već imaju pozitivna iskustva koja mogu primijeniti na daljnje korištenje sustava. Moj-eRačun mreža ujedno je i jedan od potencijalnih hrvatskih izvoznih proizvoda, prepoznat u široj regiji kao globalno iskoristivo rješenje za bržu, efikasniju i sigurniju implementaciju eRačuna u poslovanje, a u širem kontekstu i drugih eDokumenata.

Širenje digitalizacije u sve segmente poslovanja

Uz Moj-eRačun Mrežu, Hrvatska bi mogla postati prepoznatljiva i po qPay usluzi, ideji proistekloj upravo iz iskustva korisnika Mreže, prošle godine predstavljenoj i na Web Summitu u Lisabonu, koja će konačno uspostaviti redoviti cash-flow tako da se dobavljač odmah naplati od banke, a banka od kupca u danoj valuti. Uštede zbog eRačuna s jedne, redoviti priljev za naplaćene usluge s druge strane kroz qPay, učinit će da domaći poduzetnici konačno prodišu, ulažu i razvijaju se. ICT sektor time bi trebao postati glavna gospodarska grana u Hrvatskoj i nositelj izvoza, ali ne radne snage, nego znanja i softvera.

Kontaktirajte nas
Polja označena sa * su obavezna
×
Prijavite se za newsletter!

×