Konačno smanjuju mogućnost muljanja u javnoj nabavi: Izbacuju papirnate račune!

by

(Tekst je prenesen s portala www.vecernji.hr, autorice Ive Boban Valenčić i dostupan je na linku: https://www.vecernji.hr/vijesti/konacno-smanjuju-mogucnost-muljanja-u-javnoj-nabavi-izbacuju-papirnate-racune-1239999 )

Ministarstvo gospodarstva u javnu je raspravu poslalo nacrt zakona koji bi iz postupaka javne nabave trebao sasvim izbaciti papirnate račune, a mogućnost ljudske pogreške i “muljanja” u poslovanju s državom svesti na minimum.

Primjena od 1. prosinca

Riječ je o Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, po kojemu će sva javna tijela od 1. prosinca ove godine u postupcima javne nabave morati zaprimati e-račune, dok je dobavljačima dan rok prilagodbe do 1. srpnja 2019., od kada bi javna nabava uz papirnate račune definitivno trebala otići u povijest. Hrvatska će tim zakonom primijeniti uredbu EU iz 2014. koja je predvidjela obvezu uvođenja e-računa u postupke javne nabave u svim državama članicama od studenoga ove godine.

Kroz manje troškove pripreme, ispisa i kuvertiranja računa, eliminaciju troška poštarine, bržu isporuku i obradu računa, na kraju i samo plaćanje, ostvarit će se impresivne uštede kako na europskoj tako i na razini Hrvatske. Europska komisija izračunala je da se ušteda od uvođenja elektroničkog računa kreće oko 7 eura po računu, od čega 80 posto uštede ostvaruje kupac, a 20 posto prodavatelj. U Bruxellesu računaju da će godišnje uštede zbog uvođenja elektroničkog računa u javnu nabavu biti oko 65,4 milijarde eura, a punim prelaskom na elektroničko fakturiranje uštede za gospodarstvo EU popele bi se na čak 423 milijarde eura. Ministarstvo gospodarstva pak u tekstu puštenom u javnu raspravu govori kako će 100-postotno zaprimanje i izdavanje e-računa u postupcima javne nabave Hrvatskoj godišnje donijeti godišnje uštede od oko 2,5 milijardi kuna, što je između 6 i 13 posto ukupnog iznosa javne nabave.

I za bagatelne nabave

Europska uredba i novi zakon sudionicima javne nabave propisuju jedinstvenu europsku normu za elektroničko poslovanje umjesto više normi koje nisu interoperabilne. Tako će se olakšati i prekogranična nabava. U Hrvatskoj će to značiti povezivanje dobavljača ili informacijskih posrednika na jedan sustav uz standardizirani protokol. Za to će se izraditi središnja platforma za komunikaciju i interkonekciju, a elektroničku razmjenu računa za javne naručitelje obavljat će Fina. U Ministarstvu računaju da će time osigurati i jednostavniji porezni nadzor svih javnih nabava budući da će revizija svakog postupka biti moguća u realnom vremenu, što predstavlja dragocjen alat za transparentnost sustava. Iako europska uredba od članica to ne zahtijeva, Ministarstvo gospodarstva u nacrtu je predvidjelo da se obveza e-računa uvede i za bagatelne nabave vrijednosti manje od 200.000 kada je riječ o nabavi robe, odnosno 500.000 kuna za nabavu radova, za koje nije potrebno raspisivati javne natječaje. Objašnjavaju kako bi izuzimanje bagatelnih nabava izvan sustava ostavilo većinu procesa s obzirom na to da se putem takvih nabava u Hrvatskoj godišnje “okrene 10 milijardi kuna”

Izvor: Vecernji.hr

Kontaktirajte nas
Polja označena sa * su obavezna
×
Prijavite se za newsletter!

×